passer by since 1st feb 2010

Tuesday, December 29, 2009

Pantang..?

hmm...sementara bby aina tgh tido dgn nyenyak nye tu, bleh la nak menulis something.. hari ni dah kire 2nd day syg takde.. Err bkn takde ape, takde as in takde di sisi la.. hehhe :) so smalam aku tdo berduaan jela dgn baby aina *sob*sob*

tapi bby aina suprisingly tdo agak nyenyak la smalam. eventhough i was struggling to put her to sleep at first.. tapi after die cam dah lalok2, and dah kenyang tu.. terlelap trus.. sampai around 630am this morning baru die terjaga lek nak nenen :) ok lah tu kan.. kalo tak mau dua-tiga (empat-lima-enam) kali terjaga nak susu.. kdg2 tu, bukan nak susu pon..just nak mama die dodoikan die tido lik.. pelik gak, kdg2 aku tgk die tdo..die mcm ade mimpi ngeri; muke berkeriut-keriut but mata still tutup.. then ok, then after sometimes die berkeriut lg.. kdg2 macam tgh meneran pon ader.. hehehhe... tuh yg kdg2 aku n syg ketawa tgk die.. sian bby aina :) we luv u so much aina syg.. and we just adore ur variable priceless expressions.. sbb tu mama igt nak ngecek ayah belikan mama DSLR, bleh la mama capture pics aina byk2 sgt :P hehe leh dpt ke?? taktau la, coz syg is not really into this photography thingy. just not his thing la. len la kalo ade kene mengena ngn bola ke, tuh dah len cerita ;) em, i think it's a good investment. bukan sng kan nak capture every moments with ur daughter.. and she is growing sooo fast!! smalam bby aina senyuuuuuuuummmm kat mama dia.. hehe :))

skang ni takleh nak letak pic byk2 lagi sbb husna (yg tukang uploadkan, and cantik kan blog) tgh tido lagi. yela, blog ni pon die yg create kan sbb nak suh cite-cite pasal baby aina.ehehe. nanti la bile dah ade DSLR *ewah-ewah* bleh letak gambar byk2. masa tgh pantang ni ade byk mase, lepas dah naik keje ni taktau la ade mase ke. em, actually tika pon ade kata nak beli DSLR. nak bagi hadiah kat auntie husna. tp taktau la tu. tgk je la camne.

smalam aku sms-sms dgn wahidd (farah wahida; member baik masa kat matrix londang) cerita-cerita pasal pantang ni.. frankly speaking aku mmg totally hav no idea pasal pantang ni.. except from a doctor's point of view. yelah, postpartum sume tu aku tau la.. tapi pantang as in pantang in "atuk-nenek-nye-pantang-larang" and "traditional-way-of-pantang" mmg aku ZERO-knowledge. sadis tak. heh. but what to do, even my parents pon bukannye jenis yg berpantang ala-ala camtu. yela, name pon dokter kan. sume nye pakai vitamins and modern medications je. tapi pada aku (and syg) benda-benda tradisional ni pon penting gak.. especially for the *batin* side... err, is it? ye kot. sbb pada pemerhatian aku, patient2 yg aku jumpe kat post=partum clinic, either pakai jamu-or tak pakai jamu, mmg ade different. teringat lak kat sorg patient tu, yg guna jamu ni and nampak so sihat and berseri-seri even baru je 2weeks postpartum. kan best macam tu, hubby pom mesti senyummmm je..... :)

dah byk gak tanye org, ramai yg rekemen Set Bersalin Nona Roguy. even kak fida and kak iza (my in-laws) pon tgh pakai product ni. and dorg mmg highly recommend la product ni. tak leceh cam ade sesetengah jamu tu.


aku macam teringin nak try. tapi kena secretively la, sbb tanak ma tau. mesti kena nanti.ehehhe. tapi syg mmg approve la kalo aku nak try jamu ni. tapi satu je yg aku risau, takut effect kat breastfeeding je. but rata-rata org kata yg brand ni takde effect. emm.. nanti nak kena discuss dgn syg balik. nak beli Nona Roguy ni sng je sbb die ade delivery. so senang je la. just leh bank in je bayaran. either nak ke tanak je skang ni. emm... ;)

nanti la aku pikir. tunggu syg call, nanti tanye kat die lg camne. sdpnye bby aina tdo, ni yg rase cam nak tdo gak ni..

3 comments:

  1. yay! aku yg 1st komen blog ko :)
    welkam to blogger mommy & mamahood bebeh.

    owh sebut pasal pantang,aku pon cam pantang koboi je aritu..cume just byk makan ikan ruan & pil haruan je.jamu2 tak makan coz BF nanti baby kuning...tu paed Qies kata stop jamu.tapi aku try makan jugak now yg leesa formula set.so far okela.

    Tula ko tau kat spital,pas beranak bole Doc bagi aku macam2,mcm tak pantang je.Dokter2 mmg gitu eyh?


    ye belila DSLR,gud investment dari ko upah org nak shoot..berbaloi baloi.

    ReplyDelete
  2. faryn, story la pengalaman ko sebagai seorang doktor beranak camana??hehe..

    ReplyDelete
  3. su : nak tau ke? malu nyee.hehe. nanti la aku story yg panjang lebar punye :)

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...