passer by since 1st feb 2010

Wednesday, December 30, 2009

trouble-shooting ; breastfeeding

after dah ader baby sendiri ni, baru aku tau perasaan ibu-ibu baru kat luar sane. especially pasal breastfeeding. i used to counsel my patients regarding the importance of breastfeeding, the breastfeeding technique and everything. kdg2 tu sampai tensen bila ibu-ibu ni cam bagi thousand excuses tak bleh nak breastfeed. *sigh*

em, itu dulu la. now i know betapa stress nye and betapa depress nye problem dgn breastfeeding ni bleh affect kat seorg ibu tu. macam aku, aku ditakdirkan susu tak byk. it's like ada, but tak byk. so bby aina akan nyusu sampai terlena but then after an hour or so dia akan terjaga balik. maybe aku yg tak berapa pandai nak nyusukan baby. yelah, nama pon new mother kan. takde experience. petua-petua pon tak byk tau lagi. so bleh imagine tak betapa depress and stress nya bila tak dpt nak susukan baby dgn jayanya.huhu.

igt lagi mase still kat antenatal ward, bby aina kdg2 nangis nak nyusu. and aku mmg akan try my best bagi dia nyusu. but then baru je pas bersalin kan, ntah susu pon cam takda. and aku pon still cam terkial-kial nak position-kan baby and everything. theorithically tau la, but practically ; hancuss. kdg-kdg bby aina cam terlelap lik sbb penat rengek2 je. huhu. sadih sgt, then bila the next morning, terpaksa cam sort of begging the staff nurse to give her formula milk (formula milk and bottle feeding are prohibited in the hospital) sgt-sgt memalukan sbb aku kan dokter, lg la patut nye kena anti-formula milk ni. huhu. tapi kesian sgt kat bby aina mase tu :(

then bila aku tanye kat staff nurse tu, takda ke macam breastfeeding nurse dtg ajar teknik-teknik menyusu semua tu. bleh plak dorg jawab, dorg igt aku dokter, so aku dah tau. helloooo?? i was admitted there, i just delivered my first-born baby, and they thought i know everything? last-last aku request gak nurse tu dtg ajar. after that, baru la aku tau and dpt gakla nak breastfeed.

tapi aku still risau sbb until now, susu cam sikit je. so nak taknak terpaksa jugak la top-up dgn formula milk. malunyeeeeee. *blush*blush* malu nak ngaku, tapi terpaksa la. i dun hav a choice. tapi aku mmg trying my very best to breastfeed. malangnya, nak exclusively breatfeed tu macam tak dpt la :(

pernah the other day, syg cam tegur aku. syg sort of ckp, maybe i was not trying my best to breastfeed, maybe i was not trying that hard, cepat give up. aku macam terkecik hati sgt dgn syg masa tu, and i burst out crying. taktau la, maybe org yg mengalami je yg faham kot. aku tak marah kat syg masa tu, i know he was just concerned about me and aina. it's just that i hope he would be more understanding. em, takpe la. kan baru lagi, nanti aku ok kot dgn masalah breastfeeding ni. huhu.

tapi 2bulan ni jela kalo aku btul-btul nak breastfeed. harap-harap aku dapat bagi yg terbaik. amin.

8 comments:

  1. farynnnnnnnn!

    sob sob..

    aku mengalami prob yg sama.
    aku dahla beranak csect taleh nak berurut bagai..pastu susu mmg tak byk oke.sian Qies nanes nanes bagai nak rak..sudahnye aku bagi susu botol,anmum time tu coz spital yg provide.seb baek beranak kat private so dr pon kasik bg formula milk.dahla aku csect taleh bgn kan..

    Tula papa qies pon marah gile aku bagi susu botol,pastu kan Qies demam siap kena admit.lagilah die hangen..dia kata aku tak try hard nak bf Qies..dia tatau sedihnya hati aku tak pat bg qies susu badan...lelaki mmg camtu kan,tak paham :(
    mana ade mak tanak kasik susu bdn kat anak sndri..

    tula mcm2 aku makan,susu tetpa tak byk..ntahla bkn rezeki Qies agaknye.
    now Qies num Enfalac A+.
    aina num ucu ape?

    ReplyDelete
  2. Farhana!!dh ade blog dh..bile jd mummy, mmg rase semangat sgt nk buat tulis pasal anak kan..=D

    nway, kite pon dulu prob yg sama. family keturunan tk byk susu. mmg agak snsitipla bile sumtimes kuar suara2 sumbang bertanya kenapa tk fully bf. so klu ade rezki 2nd baby, berazam nak belajar byk2 n imrove bf nih..at least boleh nyusukan lame sket ebrbending si Zara..huhu

    ReplyDelete
  3. tula bleh jadik depress kan :(

    mama zara: tula, rase cam rugi tak tulis, nanti mase berlalu cepat sgt..ehehhe

    mama qies: aina skang minum novalac (susu emergency dr klinik nenek dia) mahal la susu tu. maybe nak tuka ke enfalac gak kot..tgk cane. tp aina cam dah suke plak kat susu tu.huhu

    ReplyDelete
  4. aku fully breastmilk..aqil pun dah nak masuk setahun tak minum formula milk..takpe la faryn, try your best..ni dlm pantang lagi, syok stock up..increasse demand will increase supply..chaiyokk!!jgn stress, lagi susu tak mo kuar..link me back ok:-)

    ReplyDelete
  5. lain org lain xperience ek... baby aku sentiasa mabuk susu.. mamanya melimpah2 susu mcm paip bocor... stok adalaa dlm 50botol (5oz+8oz) dh.. target 100botol! chaiyok! utk simpanan hari tua... huhuhu... tp penah gak mengalami susu kuar sikit,,, time demam awal2 dlu.. dh terpikir nk bg susu formula.. lps baik demam alhamdulillah back to normal...

    ReplyDelete
  6. zaman dulu-dulu nurse2 ada ajar kak kan camane nak susukan baby, mandikan baby. zaman skrg takde dah =(

    ReplyDelete
  7. mmg ade ibu2 yg tak mau brestfeed anka? ade yg mengeluh, sakit pinggang, so sbb malas, bagi je susu botol, senang..usaha kene lebih sikit, rajin pon kene rajin..bukan setakat tgk susu macam tak kuar terus xmo bagi..lame lame kering la susu tu..hmm
    saya dulu hari pertama , kedua, masih x dpt brestfed susu mcam xde..tp lepas berurut badan terus susu mencurah2..skerang ni jaga makan aje..yg penting jangan MALAS dan terlalu berserah

    ReplyDelete
  8. em bf ni tak mudah jugk kan..mcm maria nasib baik aqil pandai menyusu jugak..kalau harap kat maria srg...sure dah lama bg fm agaknya..huhu..anyway salam kenal..aina lebih kurang aqil..aqil lahir 18/12..;)

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...