passer by since 1st feb 2010

Tuesday, January 19, 2010

my bad. pardon me!

ini adalah entry yg sudah ketinggalan zaman okay. jadi cerita sudah sedikit basi. sebenarnya dah lama nak cerita, tapi sbb aku macam sedikit segan nak cerita. HAHA. *blush*blush*

kenapa ek?

sbb aku telah melanggar pantang larang. aku telah keluar berjalan-jalan kelmarin.

WHAT?!

u heard me. hehhe. itulah masalahnye dgn berpantang secara moden ni. plus, dgn parents aku yg sgt-sgt modernised. my mum ckp, dia 2 weeks after c-ser dah start kerja balik. wah, hebat tak? tapi aku mmg respect my mum, dia mmg seorg yang kuat dan workaholic. kalau lama tak pergi kerja, satu badan dah keluh resah. macam ada yg tak kena.

*tabik spring sket*

kalau aku, utk start kerja after 2 weeks post-partum tu mmg tak dpt lah. bukan sbb apa, sbb MALAS. haha. as simple as that.

so dua hari lepas (kot), aku, syg dan cik husna telah keluar ke kluang mall. okay lah tu kan, nasib baik aku keluar ke kluang mall je kan, buatnya aku pergi OU ke, KLCC ke, Megamall ke tak ke lagi mencari nahas (walaupun jauh di lubuk hati, niat tu ada sebenarnya huhu). memula igt nak bawak skali bby aina, tapi macam tak sesuai la, sbb dia kecik lagi. immune system pon belum fully developed. dahla ntah apa-apa virus ada kat kluang mall tu, ada yg berjangkit plak kang. so my mum pun mengambil alih babysit kan bby aina sementara kitorg keluar ber-ronggeng. muke cebik je bby aina kena tinggal. sian anak mama. huhu.

sampai ke kluang mall, gi ATM dulu. lama gile rasa tak mencucuk duit ni. HEHE. bkn sbb aku ni pandai berjimat yer, tapi sbb bila dah towards the end of my pregnancy, aku dah tak berapa larat nak ber-shopping sbb perut dah besar dan bdn dah semakin boo-lat :P

**aku taknak tayang gambar sebenarnye, tapi bak kata Sue (yg nak sgt tgk muke aku berpantang) ; nanti adalah gambar kenangan semasa berpantang. so, sila jgn menyampah tgk muke dan badanku yg super-montel itu yer. huhu.**



aku yang tersenyum gembira tgk syg cucuk duit. lihat-lah pipi ku. ehehehehe :)

bergambar dgn syg (yg dah macam kesatria baja hitam je :P) dulu. sungguh swollen kan aku. macam di-pam-pam. haha. kat belakang tu, ada models tgh kena make-up. aku tak berapa pasti ada event ape. *syg sgt suke gambar ni. ntah nape*



ni plak mase jalan-jalan kat kid's department. jumpe baju checkered cam aku (si ibu pantang) pakai. igt nak beli utk bby aina, tapi besaaaaarrr sgt la pulak. sbb tu budak besar punye size. size baby takde pulak. huhu.


next, pergi kat my favourite stop kat mana-mana mall pon. BOOK STORE! :) nak beli Eclipse & Breaking Dawn by Stephanie Meyer, tapi takde pulak. Hampeh tul. dari aku belum beranak, sampai la dah beranak ni, buku tu still tak available kat Popular Kluang Mall ni. kecewa betul aku. im not really a Twilight fan, tapi sejak cik husna hadiahkan aku buku New Moon for my 27th bday, aku cam dah TER-addicted and kemaruk pulak nak ada the whole Twilight Saga series. nampak nya, kena gi jalan cari kat KL plak lah (alasan baekk punye nak ajak syg shopping KL)

*wink*wink*

agaknya, sbb dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaama sgt tak buat aktiviti berjalan-jalan ni, aku rasa sedikit mengah yer. ni baru kluang mall, belum megamall lagi. huhu. tapi syiok gak, sbb leh stretch sket muscle-muscle kat kaki aku yang dah semakin melebar ni. cik husna beriya nak bergambar, so dia ajak pergi secret recipe. ke aku yg ajak eh? hahaha.

*kantoi*kantoi*

gambar candid (kononnye) si ibu pantang bersama-sam cik husna di secret recipe.



motif gambar ini? nak tayang cincin kahwin di jariku yg montel yang terpaksa dipakai di jari manis sebelah kiri sbb dah tak muat kat sebelah kanan. huhu
*sedih*sedih*



cik husna yang excited nak makan Chicken Cordon Bleu (ntah btul ke tak aku eja), tapi dah muak selepas beberapa suapan. HAHA.



syg makan Prawn Macaroni and Cheese. sungguh yummy kan.



syg dan si ibu pantang yg tak sedar diri makan fish and chip. kid's meal je tu tau. kira semangat berpantang tu still ada okay. hehehhe :Pp
dan disbbkan aku still dalam pantang, kitorg takde lah over-over berjalan sakan macam masa anak dara. aku masih igt dunia lagi yer. ALHAMDULILLAH. hehe.
in the end, ni lah hasil yg sempat (ewah) aku rembat :P



a new pair of ADIDAS sport shoes utk aktiviti bersukan aku. bukan beli kat kluang mall yer, ni beli dkt kedai sport yg ntah apa nama dia. lupa. *syg yg rekemen ni*
tp mmg dah lama mengidam nak beli sbb kasut nike air aku yg lama tu dah koyak tapak dia. tu yg dah lama tak bersukan tu. ALASAN. haha.



ni plak, Ginvera SPA-whitening shower scrub, apricot flavour. aku beli sbb yg ni bau dia sgt best dan harga nya pon murah. plus, i have lotsa 'unwanted' pigmentation on my body that i really want to get rid of.
*sila abaikan pemandangan latar belakang itu yer*



tak dpt beli Eclipse & Breaking Dawn, aku beli Jodi Picoult; Plain Truth to add into my personal collection :) tapi blum sempat nak baca lagi ni sbb asyik berhuha-huha dgn bby aina. :))




and last but not least, baju and skirt from TollyJoy for bby aina :) sgt rambang mata okay, kalau boleh semua pon aku nak kaut utk bby aina. yg kelakarnya, bukan aku je yg rambang mata, rupanya, cik husna pon boleh tahan gak eh. mengalahkan aku si ibu pantang. tapi akhirnya, aku dan cik husna berjaya mengawal diri. hehehhe.

.

.

esok, bby aina dah genap sebulan. bermakna, dah genap sebulan jugak la aku ber-pantang (in my own way). aku dah memulakan aktiviti bersukan aku semalam. takdelah sampai ke tahap berjogging lagi, tapi aku buat strecthing yang ringan-ringan and walking. aku baca kat sini, ibu-ibu dah boleh memulakan aktiviti senaman after 4-6weeks postpartum (depending upon your health and whenever you feel up to it) . so aku mmg taknak buang masa and start doing it now before it's too late, dan sblm lemak-lemak ku menjadi tepu. hehehe. dan bila aku dah cukup kuat, and dah confident, baru aku akan start jogging and lasak-lasak balik. and maybe i'll hit the gym.

yang paling penting, i have to get back into shape. tak nak gumuks lama-lama. huhu.

*tarik nafas semangat panjang-panjang*

dan lepas, FUH!

.

.

**btw, aku baru tau makna 'bentan' tu apa. aku tanya my mum tadi. rupa-rupanya bentan tu ialah 'puerpural sepsis'. baru la aku tau. huhu**

6 comments:

  1. foiyoooooooooooooo istiadat langgar pantang tak hengattt! haha.baru ko tau busan kan dok umah jekk even ade baby.hihi.

    aku mak aku Quite bising aku kuar dalam pantang coz takot kang bentan,hasben pon sama so kalu dapat kuar time nak g klinik bawak Qies jek.lelebiy jgn harapla.tapi curik2 gak time nak buat akikah Qies beli goodie bag & fresh flower seme tu.haha.

    wehhhhhhhh tadelah ko gemmmmm..ok je mama cun!
    ade tag khas utk ko,nanti ade mase buat k!

    ReplyDelete
  2. takde la gemuk mana pun..biasa jek..sebab ko tinggi tak nmpk sangat la kot..bukan ko masa sek kg melayu dulu pun cam ni gak ke??hehe..
    aku pun masa berpantang, beria nak kuar nak beli itu ini, dgn alasan pampers dah habis, tu pun mak aku bising, tapi dia tolong drive la..hihi..

    ReplyDelete
  3. mane ade gemuk sgt pon..kurus lagi dr aku tau..hehehe..n tk nmpak mcm ibu berpantang pon..

    aku dulu lagila..2 ke 3 minggu pas bersalin terpaksa balik shah alam sbb ade urusan ngan bank..pastu laki aku tk reti masak die hidangkan aku nasi putih ngan ikan bilis goreng jek..hehhehe..nasib tak bentan..=p

    ReplyDelete
  4. yatt : serius aku cam dah sgt bengong okay duduk terperap kat rumah je.so dpt kluar tu mmg rasa lega dapat menghirup udara segar dan bau kedai.hahaha.

    sue : masa kat skkm tu aku kira gemuk la sue.hehehe. aku dah meng'slim'kan diri masa aku kat medical college :)tu yg kena slim balik ni.hehehe.

    lily : ko jgn tertipu dgn gambar-gambar tu lily. ada lemak di sebalik-nya. hahahhah :))

    ReplyDelete
  5. wah222.seronok tul ibu berpantang ni kuar yek..haha, sebenarnya sama jek dgn aku, aku lg la masa tu org nak raya, aku dok terperap jek kat umah, mana tahan..last2, buat alasan nak cari bahan buat kuih raya, pastu aku pun ape lg..dptla berjalan2 jap, dlm sejam mcm tu..mmg rasa free giler masa tu..yg x thn tu, kononnya still dlm pantang, siap pakai stokin lg..heheh

    ReplyDelete
  6. hawa : hahahha siap pakai stokin tu.bagus-bagus. tapi mmg rase free gile kan.kalo tak, mmg tekanan abis. huhu

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...