passer by since 1st feb 2010

Sunday, January 3, 2010

New year, new life.

pejam celik, pejam celik, macam sekejap gila dah berlalu tahun 2009. rasa macam baru je hari tu buat entry utk new year 2009. if i were to look back at my entry for new year 2009, this is what i wrote ;
"em, my resolution for the year 2009 is simple. i want to change. change to be an obedient muslimah, a better daughter, a better doctor, a ’solehah’ wife (soon), a good mother (insya Allah), and the most important, a better person as a whole."

the key word is CHANGE. hmmm, i have changed. that IS for sure. but did i change according to the plan? heh, i'd rather say that in a way i did, but not 100% up to the target. ok lah tu kan, at least azam tahun baru, eh tahun lepas tercapai walaupun tak sepenuhnya :)

this new year, entry utk tahun baru 2010 terlambat satu hari plak. takpe lah janji ade entry utk new year kan. bkn slalu kite celebrate new year. recently pon dah sambut awal muharram. kena ada byk azam tahun baru ni ;)

ada apa dgn 2009?

em, BYK! :)

my year 2009 started with my wedding ; my marriage life. marriage life is sooooooooo good. err, jgn salah faham yer. bunyi nye macam sedikit lain macam di situ, haha. what i meant to say is, byk sgt hikmah nya hidup berkahwin ni. there were ups and downs, i must admit that. yelah, nama pon hidup berkahwin kan, kalo takde marah-merajuk-kecik hati dan pelbagai tu, bukan perkahwinan la namanya kan. tu la asam-garam, pahit-manis hidup berumahtangga ni :) ewah, ayat rasa macam tgh buat cite drama plak. but that's the truth. org kata, itu lah hakikat kehidupan di dunia yang fana ini. wahh, tak tahan ayat, hehhe. aku bersyukur sgt-sgt, Alhamdulillah, i've a loving husband and also a very-very fabulous and fantastic (pardon my grammar ya) in laws. love them all :) that's the other good thing about marriage. bak kata my mum, kite bukan kawen dgn kite punye husband je, tapi dgn family dia skali. and im very lucky to hav such a wonderful in laws *group hugs* ;)

talking about my career life; i'm still in Obs & Gyn department. still in GH Malacca. takde byk yg berubah. except for dah 'terer' buat caesarian section (operation bersalin) and started doing on-calls on my own. yang lain-lain tu sama je kot. so far, blum btul-btul plan nak buat master, tapi insya Allah, ade rezeki, ada masa, akan buat :) syg pulak dah transfer ke hosp jasin, and so far, he's doing great there. tak se-busy macam kat hosp melaka la :)

other than that, tahun 2009 biasa-biasa je pada aku. tapi one thing yg buat aku teruja dalam mengharungi tahun 2009 tu ialah masa aku pregnant. everyday pon macam anxious. every week pon rasa tak sabar. first time experience kan, logik la macam tu. walaupon, aku hari-hari jumpa ibu-ibu mengandung kat klinik, labour room, still bila diri sendiri yang pregnant, semua benda pon cam kalut. hehehe. kaki bengkak, kalut. jari cramp, kalut. selera makan bagus, kalut. baby tendang kuat, kalut. semua nya la kalut. :D but that was the BEST experience ever!

and last but not least, tahun 2009 aku berakhir dgn kelahiran our precious daughter, Nur 'Aina Hana pada 20hb Dec 2009. ni kira macam hadiah akhir tahun utk aku n syg :) kelahiran yang ditunggu-tunggu, so pengpaham je la. kalut lagi di situ. haha! first time jadi mama, baru la tau perasaan nya macam mana. baru tau macam mana sakitnye mak kite nak bersalinkan kite dulu. macam nak mati sakit nya, am i exaggerating? dah rasa nanti, tau la camne :) ade hikmah jugak tak amik epidural hari tu, dapat la rasa sendiri peritnya sakit bersalin tu. Alhamdulillah semua selamat. first time rasa jadi mama ni, perasaan dia macam tak tergambar dgn kata-kata :) Alhamdulillah jugak baby aina dilahirkan sempurna dan sihat walafiat.

so good bye 2009, hello 2010!

tahun baru ni, aku ;
  • nak luangkan lebih byk masa memasak untuk suami, and kurangkan (tanak langsung kalo boleh) makan luar lagi.
  • nak bekerja dgn hati yg ikhlas, nak buangkan jauh-jauh perasaan malas bangun utk pegi kerja.
  • nak bangun awal.
  • nak amalkan byk solat sunat and puasa sunat.
  • nak teruskan perjuangan meng'slim'kan diri balik (target : ideal weight by nisa punye wedding nanti)
  • nak start balik jogging n amalkan cara hidup sihat.
  • nak AVOID makan fast-food as possible as i can! (please GOD, help me with this)
  • nak start savings untuk bby aina :)
  • nak hidup dgn lebih ceria and kurangkan depress.
  • nak, yang paling penting, meng'upgrade'kan diri utk jadi anak, isteri, and mama yg lebih baik :)

cukuplah tu, kang berderet-deret azam tahun baru, tak tercapai plak nanti. byk lagi sebenanye tapi yang sepuluh kat atas tu lah yg paling-paling aku harap aku dpt capai nanti.

at least, by mid next year, im back to 56kg, have a healthier lifestyle and live happily with my syg and bby aina :D

happy new year!

2 comments:

  1. hahhahahaha adoyaiiiii aku dok bayang kalo doktor beranak macam mana...ade hangen 1 badan gak tak time sakit2 contraction tuu?haha..

    whoaaaaaaaaa..umah sudah dikemas dgn jayanya..ini mcmla baru betul blogger babe!

    ReplyDelete
  2. haha.aku skang kat ade BYK gile masa.hehehhehe.tuh yg umah berkemas tu.ekeke.

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...