passer by since 1st feb 2010

Wednesday, February 10, 2010

Avillion PD; the Avi Spa




semangat ber-blogging aku tgh membara ni.


kenapa eh?



.


.


.



because i have a brand new NETBOOK!

(ini adalah rahsia sebenarnya sbb cik tika dan cik husna belum tau lagi)

hehehe :)



i bought it last night. the buying process was quick. we (syg and me) went to the shop, the netbook catched my eyes, and i bought it without a second thought. it was a bit rush, i know. sila kritik saya. saya lah manusia yang paling rakus sekali di dunia. but it is probably because i've always known that i wanted to have one (and it's just about time to get rid of that 'usang' laptop).

wah, berlagak eh kau. HAHA.



GOTCHA!!



gila kau nak buang. laptop tu dah banyak berjasa tu. dah makan tahun aku guna. maybe aku akan repair, hantar service and everything and maybe akan dihadiahkan kepada sesiapa yang berminat. tapi ada ke yang berminat? maklum lah, manusia zaman sekarang ni celik-celik IT belaka. mana main laptop usang-usang ni. hehehe.



secara kiasan-nya, aku tgh offer kat kau ni cik husna. kau nak ke?
HAHA.




okey, entri kali ni bukan nak cerita pasal netbook. walaupon hati tgh berbunga-bunga tak sabar nak angkut jalan-jalan letak dlm handbag. wahh, berlagak lagi.

*DUSH*

lempang sikit.


HAHAHA.



okey, okey. sambung cerita pasal Avi Spa :)




slot aku pukul 1pm on the 2nd feb. kira lepas ber-work out kat gym dgn hubby syg dan bby aina, kitorg balik ke chalet dulu. syg dgn bby aina dah melepak tidur, dan aku pulak get ready la nak ke spa. mmg plan nye, dorg akan tunggu kat chalet je la sementara aku ber-spa. yelah, spa tu 3 setgh jam, boleh mendatangkan marah tu kalau tunggu melanguk kat sana. hehhe.




*actually kitorg tak boleh bergambar kat dlm spa ni. aku tak paham kenapa. so gambar-gambar berikut adalah gambar yang curi-curi diambil oleh syg semasa turn spa treatment dia. byr mahal beb, melampau lah kalau takde kenangan. kan, kan.*




aku sampai je kat spa reception tu, dah disambut dgn manis nye oleh kakitgn kat situ. memula kena isi form yang common macam kat spa-spa lain, asking about your alergies, your preferred method of massage, and yada, yada, yada. then receptionist tu kenalkan aku dgn therapist yang akan handle aku thru out the treatment session. JOANNA nama therapist aku. a very-very nice lady indeed :)




dekat spa ni, kau akan dilayan macam anak raja. serius, tak tipu. tipu sikit lah, sbb yang ni kau bayar, anak raja mana bayar. haha. first class service all the way, i can assure you that. aku sgt SGT suka the environment kat dlm spa tu. syiok gila. tenang and nyaman. and kat sini, satu customer, satu bilik. so mmg privacy terjaga lah. tu yang aku suka tu. dan tak payah lah aku nak risau org lain sekodeng lemak-lemak aku. haha. :))




bila joanna bawak aku ke room aku, aku bayangkan room macam biasa-biasa lah kan. sekali tu mak aihh, macam bilik hotel kau. perasaan berbunga-bunga habis masa tu. sori lah yer, kalau 'jakun' aku ni melampau. hehehe.




yang joanna ni pulak tak habis-habis meng-mem-kan aku. rasa macam kalut je pulak dah aku. tapi dah memang dorg di-trained macam tu kan.



"mem, this is your spa room. bla, bla, bla"


"mem, can you please take out all your cloths, you can put all your things here mem..."


"mem, how are you feeling mem?"


"mem, this is your healthy drink."


"enjoy your bath mem"
"is the room temperature okay mem?"




SEE what i mean? HAHA.




like what i said earlier on, kau dilayan macam anak raja. hehe.

ni sofa tempat melepak sementara therapist tgh settlekan segala item utk spa treatment. aku punye treatment, nama dia Avi Wellness :)

first skali, after aku dah tukar pakai spa robe and disposable pan**es, aku dihidangkan dgn healthy drink, which was an apple juice yang rasa macam ada tambah dgn perisa lain sikit. maybe herbs ke something. aku tak tanya lah pulak.

then, dia suruh aku shower, and bertapa dlm steam room for about 20minutes. ada mini sauna tu dlm bilik tu. haih, jakun lagi aku. haha.

after 20minutes, i was told to take a bath. mmg part of the treatment rituals la. berendam kat dalam bath tub yang dah disediakan oleh joanna. wangi btul. rasa taknak keluar je dari berendam dalam tu. hehhe. mmg syiok habis. sambil berendam sambil menikmati pemandangan laut. patutnye 20minit je, tapi aku rasa ada dkt setengah jam aku dlm tu. sampai kecut-kecut jari jemariku. hahahha.

lepas bath tu, aku kena shower lagi dan selepas tu tiba lah masa yang dinanti-nantikan, iaitu body scrub dan full body massage. actually ada 2 choices, either you want a body wrap or body scrub. body wrap is more towards moisturizing your skin, so aku pilih body scrub sbb nak buangkan segala sel-sel kulit yang tidak bermaya ni. huhu.

body scrub and full massage SGT lah syiok. :)






these are some of the views kat dalam room tu. actually my room (gambar-gambar ni dari dlm room syg) was tidier and looked more comfy than this one. maybe sbb therapist aku perempuan, syg punye kan laki :Pp

there are no lotsa pictures since yang ni pun syg ambil curi-curi kan. kalau boleh, nak tayang gak gambar kami tgh pakai bath robe avi spa tu. baru org percaya pernah pergi kan. hehhe :)

overall, aku bagi 9bintang out of 10 utk Avi Spa ni. so far, based from my experience yang tak seberapa ni, i think this is the best spa i've ever been, and the most expensive as well. tapi memang SGT sgt berbaloi lah 3setgh jam kat spa tu. so i wont worry about the amount of money i've spent there. korang cuba lah. mmg BEST!

lepas dah habis spa treatment tu, dorg ada provide hi-tea for two. kitorg dibawa ke tingkat atas spa utk menikmati hidangan hi-tea pulak. the view from upstairs was superb! masa tu takde org lain, so kami jelah yang conquer the whole space. buat macam rumah sendiri je. haha.


ini lah dia menu hi-tea kami. design yang menarik. cheese cake tu SEDAP gila. terliur tak? ehehehhe.

aku habis spa dalam pukul 5pm camtu, then after hi-tea kitorg balik ke chalet. rest kat chalet je, menikmati rasa best after dah buat spa treatment. hehhe. rasa FRESH sgt :) bak kata syg, lembuuuutt kulit ku. HAHA.

*syg pun dah ketagih spa macam aku*

HAHAHA lagi.

syg kepingin nak mandi kolam, so malam around 9pm+ (pool is open for 24hrs) aku dgn bby aina teman syg mandi. kesian syg, boring mandi sorang-sorang. yelah takkan aku nak join skali kot. nama pun mak budak dah, kena lah jaga bby aina :)

view of the pool from upstairs. cantik kan? tapi tu pool yang bersebelahan dgn children's pool. syg mandi kat pool lain.

syg mandi kat sini, Cochin pool, yang khas utk adult je. kira aman tenteram sbb takde kanak-kanak bergumbira sini sana. hehe. view pon cantik. bby aina jelah posing depan kolam. sbb ayah tgh sexy. hahaha.

lepas tu, kitorg dinner kat luar. yelah, kalau nak dinner kat avillion, nasi lemak je dah rm28. kopak lah dude. haha. so kali ni dinner kat luar pulak. lagipun teringin nak makan bersungguh-sungguh. wah, ayat seram lagi. haha.

kebetulan pulak, opposite avillion, on the other side of the road, ada kedai makan yang nampak macam best. so kitorg lepak situ la. dekat pun dekat. takyah round jauh-jauh.

ikan siakap masak 3 rasa, tomyam campur, telur beef stik, kailan ikan masin, nasi putih dan jus tembikai.

tergoda tak? :Pp

tak?

okey, kasi zoom sikit.

lapar tak? lapar tak?

HAHAHA.

okey, aku pulak yang lapar sekarang. huhu.

syg yang gigih ber-facebook sementara tunggu makanan sampai :)


dan akhirnya, selesaaaaaiii sudah.

amik kau, sia-sia aktiviti gym ku. syg la ni sabotaj. pandai salahkan org. hahaha.

lepas dinner, balik ke chalet bergosip-gosip sambil tgk ESPN. tapi tak lama la, kejap je kami dah terlelap. bby aina mmg awal-awal dah surrender :)


ini dia anak dara mama yang dah lalok :))

till then. nanti sambung.kejap-kejap lagi syg balik, nak makan sama.

TATA :)

**btw, aku tgh kat melaka ni. parents aku, cik husna dan cik tika tgh bergumbira di PD and shopping kat seremban. aku dgn bby aina tak ikut lah. teman syg kat melaka :)**




Blogger Templates

3 comments:

  1. best best best..cantik..mcm kat oversea je view dia..dah gi spa bagai, mlm mkn tak ingat gitu..haha..

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhh heaven siotttt.takpa weken ni aku alik PD..ngeeeeeeeee :D

    ye baik ko makan kat luar agi murah,PD byk tempat makan yg sedap & murahh tau.kalo aku ade sana aritu bole jupe ko & baby aina kan..haih PD tempat main aku tuuu..haha

    ReplyDelete
  3. sue : itulah. turun setengah kilo, naik 5kg. hahhahahha.

    yatt : aku akan dtg PD lagi utk ber-spa.tapi nanti-nanti lah.hehe

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...