passer by since 1st feb 2010

Monday, May 3, 2010

i dont want to die young.

"You only have to do a very few things right in your life so long as you don't do too many things wrong."
- Warren Buffett



assalamualaikum, hai semua :)


aku in-charge Maternity OT hari ni. baru je selesai buat satu csect tadi. sekarang sedang bersantai-santai menunggu kut-kut kalau-kalau ada kes-kes lain yang bakal mendatang. hopefully dah takde lah untuk hari ni.


sebelum aku berceramah pendek pasal csect yang aku baru buat tadi, aku nak war-war-kan kepada rakan-rakan taulan seantero dunia sekalian, yang belog aku telah dijelajahi oleh encik BEN ASHAARI. whoa, that fast ah. akhirnya. terima kasih encik BEN ASHAARI di atas kunjungan anda hehehehhehe :)


okey, jom nak cerita sikit pasal csect yang aku buat tadi.


patient ni muda lagik. 27years old, had 1 previous LSCS for suspected big baby. memang besar pun lah baby dia yang sebelum ni. empat kilo lebih. dan beliau terpaksa di-csect-kan lagi this time sebab suspected big baby jugak, estimated by scan dalam 3.8kilo. dan yang menambahkan lagi risk untuk baby besar dia ialah, sebab dia ada Gestational Diabetes atau GDM (kencing manis semasa mengandung) on insulin. so of course lah baby besar. memang expected.


but that's not what i want to emphasize here.


what i was concerned about when i first saw this patient was HER SIZE. not her baby's but HERS. she is a 27 years old lady and she is 130++kilo. in other words, she is morbidly obese. dan itu adalah sangat-sangat tidak bagus okey. umur baru 27 tau, jauh lagi perjalanan hidup dia. dengan keadaan dia yang sudah obese yang melampau macam ni, i dont think she will survive long enough to get to see her own grandchildren later. iskh, ajal dan maut di tangan tuhan kan. tak baik aku cakap macam tu. astaghfirullah al'azim.



tapi, tapi, tapi obesity ni memang akan mendatangkan BANYAK masalah. even when you're going for an operation, OBESITY itself is a main concern sebab in case kalau bius separuh tak jalan, and you need to proceed with general anaesthesia (bius penuh) it would be a bit difficult and extremely high risk in an obese person. baaaaaaaaaaanyyaaakkkk sebenarnya masalah lain yang akan bersangkut-paut dengan masalah obesity ni. kencing manis, darah tinggi, masalah kolesterol, masalah jantung, masalah kemandulan, dan bla, bla, bla. dan kalau nak cerita semua kat sini, memang tak akan berkesudahan.



i am upset because she is so young and she still has a long journey onwards. aku betul-betul harap dia akan buat something untuk diri dia dan demi keluarga dia. macam yang aku pernah tengok one of the contestant of the biggest loser cakap,



"i dont do this for myself. i do this because i dont want my boy to live without his father later. i dont want to die young."



ingatlah kepada orang-orang yang tersayang.



dan aku pun sangat-sangat berharap aku dapat reduce weight aku dan kembali kepada ideal weight aku.



ameen.



Blogger Templates


10 comments:

  1. aku tak rasa ko gumuk la..lemak2 manja gitu.. cik abang suka je peluks:-)aku ni je ha yg kurus kering.. camanana kasi gemuk skit doktor??

    ReplyDelete
  2. err... dokter.. tumpang tanye.. xde kene mengene kot ngan n3 kat atas nun.. haha! anak aku masa bru lahir doc detect dia palpable liver... ade effect ape2 x ek? sbb aku tiap2 ari mcm risau jek smpi la ni kot ade la effect ape2...

    dia kuning pon lame.. almost a month la.. ada kena mengena x ek?

    doc kata x apa sbb hati dia akan ok bila dia makin besar...

    ReplyDelete
  3. ngee~~
    sangat takut jadik obes...
    huhu...
    spare tyre dah banyak ni pon dah mula risau...even berat still ok lg..
    sy sebaya dgn patien tu..takotnyeee...
    tp berat sy 49kg..heheh..

    ReplyDelete
  4. aahhh ngerinya..bersyukur dengan keadaan skrng..^v^

    ReplyDelete
  5. hrumm...sy pun bercadang ingin menurunkan berat badan...tapi kurang menjadi...turunnya sikit..naiknye banyak...huhu...

    nice n3..

    slm kenal dari nabilah.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    FACEBOOK OH FACEBOOK

    ReplyDelete
  6. tq...

    mintak jauh jugak ameen...nak kena jaga nih

    ReplyDelete
  7. x treme tuh saiz... akak yang tak sampai 70 pun risau... huh... kdg2 heran bila org tak kisah bila obes

    ReplyDelete
  8. btol2. jge pemkanan anda :)

    ReplyDelete
  9. me too...huhuhu...

    isy..menyesal plak makan banyak selama ni...tetiba...

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...