passer by since 1st feb 2010

Sunday, August 22, 2010

sepandai-pandai cik puan memanjat, akhirnya...

"There is just one life for each of us: our own."
- Euripides




assalamualaikum, hai semua :)



tadi jalan-jalan berbelog-hopping dekat halaman belog sorang kawan ni, tengok gambar anak dia masa bulan. tiba-tiba aku terfikir. apsal cik puan mem besar masih belum tumbuh gigi ehh?



seketul pun aku belum nampak lagik.



ada orang kata kalau lambat tumbuh gigi maknanya budak tu nanti cepat berjalan. betul ke? bunyinya macam sedikit mengarut kan? hehehhehe. oppppsss, marah arwah nenek beta. kui, kui.



seriously, aku lupa pulak bila budak sepatutnya tumbuh gigi masa aku belajar aku paediatrics dulu. cit. hahahahhammpehhh. takpe, nanti lah aku check balik. anyway, just out of curiousity, bila anak korang mula tumbuh gigi ek?



hari ni aku dengan syg off. yes, finally. a weekend off together-gether. jatuh pulak di bulan puasa. great. hehehe. hari ni takde plan muktamad lagik nak berbuka puasa apa dan di mana. nak masak macam sedikit tipisss je. sebab malas dah lambat. lagipun syg awal-awal tadi dah kata tak payah. hehehhehe. *lompat-lompat sommersault kejap*



aku ngaku aku bukan jenis yang memasak on aily basis. in fact, aku ni memasak ikut mood. especially bila masa mengizinkan. bulan-bulan puasa ni aku galak lah jugak nak meng-aktif-kan diri di dapur. takkan lah asyik nak makan luar kan. lain lah kalau masa-masa bercinta dulu. bersahur pun kat luar. ehehheks.



kelmarin aku masak ini.






ayam goreng berempah, sambal daging, dan kangkung goreng belacan.



rupanya mungkin tidak seberapa, tapi rasanya sedap okeh. even, saki baki lauk pun telah di-licin-an oleh cik tika yang dtg ke rumah esoknya tu. hhahhaha. okeh lah tu. bagi lah kredit sikit untuk puan dokter yang masak pada waktu post-call itu. berkorban jiwa dan raga okeh. pptuih, orang lain masak hari-hari pun tak kecoh. HAHHA.



dah, dah.



korang tahu tak cik puan mem besar sudah semakin membesar. ya ALLAH aktifnya anak mama yang sorang ni. memanjat sana sini. yang paling aku tak sangka tu, siap dah boleh panjat satu anak tangga. iskh. dangerous, dangerous. berdiri tegak segala bulu roma aku bila terkantoikan cik puan tengah buat aksi memanjat anak tangga sambil cuba-cuba nak lepas tangan. kussss semangat. kurus sekejap aku sebab tahan nafas. hehe.













dah besar dah cik puan kan.



okey lah, cik puan dah ber-mama-mama. nak bermanja lah tu. hehehhe.



selamat berbuka kawan-kawan sekelian alam!



(bby aina andai main teuk tangan dah)



10 comments:

  1. dokter,,
    umur 6 bulan da start tmbuh gg lower incisor..

    ReplyDelete
  2. hmm aina baru 8 mth,qies ni hah dah nak setahun pon blom tumbuh gg.tapi jalan + akal laju..

    betul kot farynn lambat gigi cepat akal :)

    ReplyDelete
  3. salam dr,

    anak sy yg 1st tu mula tumbuh gigi seawal 7 bulan dan si adik masa umur 6 bulan.. bezannya sebulan je kan.. tapi dari segi berjalan si kakak mula berjalan mas 13 bulan dan si adik sawal 11 bulan.. malah si adik memg mengatasi si kakak semuanya.. hehehe.. beza? memg berbeza.. Alhamdulillah.. tapi lambat or cepat bg sy semuanya mengikut perkembangan kanak2 seusia mereka.. ;D

    Chaiyok2 ainna.. tak lama lg tumbuh la tu..

    ReplyDelete
  4. anak sy 7 bulan tmbh 2 gg dibawah...lps 2 bulan msk 9 bulan.tumbuh 2 gg diatas..n suka pnjt tangga..huhuhu...dangerous//

    ReplyDelete
  5. hehe.dun worila faryn..lain budak lain.
    aleesya tumbuh 2 gigi bawah 10bulan,2 gigi atas 12bulan ni da 15 bulan,baru kuar nak taknak je gigi ke5..hehe
    ada budak,setahun da berderet..
    btw,aku mula tak caya gak petua org tua.katanya,cepat jalan,lmbt cakap.

    btul laaaa plak.aleesya stat jalan umo 9 bulan.tapi,smpi skang,mama papa susah tul nak kuar dr mulut die.yang die tau,bahasa jerman die.puas ajar macam2.tak nak die ikut..
    btw,arq dulu 2 thn baru ckp.haha.

    eh..terpanjang la plakkkk.sowi..

    ReplyDelete
  6. Salam..
    Hye kak..kak, nk tnye..sy baru mengandung untk ank pertama..

    baru msuk 3 bln..tp baru cek td, uri sy kebawah..nape leh blaku mcm tu ye?

    n mcm mane nk bg uri naik blik?trima kasih kak ^_^

    ReplyDelete
  7. Azra pon baru bulan ni tumbuh gigi. Terus sekali empat batang. Memula risau gak takut dia tak cukup kalsium. Sebab dia breastfeed saje. Mama plak skip pil kalsium yg dokter bagi. Hehe. Tapi bila tengok2 baby lain pon ada yang lambat. Kira oraitla kot. Kan?

    ReplyDelete
  8. salam dr faryn...
    anak sy dulu umur 7bln dah start naik gigi... skang ni umur 15bln dh ade 8btg gigi.. cam btl je la org2 dulu kata.. kalu cepat naik gigi.. lmbt jalan.. mmg anak sy lmbt jalan.. umur sethn br bule berjalan kalu nk banding ngan kwn2 yg sebaya ngan dia yg dh leh jalan mase umur x smpi setahun...

    ReplyDelete
  9. Zara plak start jalan n tumbuh gigi serentak mase 9 bulan..die start nk jalan dl br gigi tumbuh..tp wlu jalan cpt, die start bercakap sgt lmbat..smpai aku dok risau nape die tk mau cakap nih..hihihi..then tnye dokter baby hanisah die kate soh bagi mase smpai 2 tahun stgh utk tgk perkembangan percakapan die..nasib baik makin lame makin improve..cume pelat die still ada lagilah bile bercakap skang..


    p/s: ayam goreng berempah nmpah menarik..n bby aina pon semakina yu n chomellll..hihi

    ReplyDelete
  10. thanks kawan-kawan share experience baby-baby korang.


    kita tunggu dan lihat je lah bila cik puan ni nak tumbuh gigi sulung dia. hehehe. mulut dah banyak membebel dah. hehhe.

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...