passer by since 1st feb 2010

Saturday, October 9, 2010

cepat, cepat! siapa nak coklat free?






"Most of the things worth doing in the world had been declared impossible before they were done."
- Louis D. Brandeis




assalamualaikum, hai semua :)



itu dia. such a LONNNGGGGGggg break from blogging. kadang-kadang memang rasa nak ber-belogging, tapi masa tak mengizinkan. lepas tu, bila masa dah memberi ruang, mood nak ber-belogging pulak melayang entah ke mana. aiseymannnn, cit poo-. apa mahu buat. ini duktur memang sungguh banyak perangai. mengada-ngada. kuang, kuang, kuang.



anyway, ramai yang nak tahu pasal gambar yang aku tepek the other day kan. banyak betul yang meneka itu dan ini. aku tak dapat lah nak meng-reply dekat sorang-sorang eh. harap di-ampunmaaf-kan. alangkan semangat nak mem-belog-kan diri pun macam sudah semakin pupus, ini kan pulak nak meng-interframe-kan diri dekat ruangan komen. huhu.




ada yang ingat twin, ada yang kata fibroid la (not bad kau tau term ni sue), ada yang ingat baby gugur lah. dan sebagainya.



okeh, rilek. rilek. aku nak bagitau lah ni.



that was actually a photo of a newly born baby yang hanya berumur 18minggu di dalam kandungan. it was difficult to determine it's gender at such a preterm baby. jadi, aku memang taktau wether it was a boy/girl. baby ni ada masalah sikit. errr, masalah besar sebenarnya, yang telah di-detect semasa ultrasound scan dilakukan. baby ni ada masalah salur kencing yang tersumbat dan tak terbentuk dengan betul. tu yang menyebabkan pundi kencing baby tu expand dengan hebat-nya sampai perut baby tu jadi distended/kembung macam yang korang boleh tengok dalam gambar dalam entri sebelum ni. boleh klik dekat SINI kalau yang belum tengok. kes macam ni, kalau baby tu lahir cukup bulan sekalipun, dia takkan survive. sebab tu, patient ni di-advise-kan untuk terminate kandungan ni. kiranya, kitorang induce dia dengan ubat untuk dia melahirkan baby tu. there goes the term of termination of pregnancy.



sama lah macam dalam kes baby yang tak ada tengkorak kepala. atau dalam term medikal-nya, anaencephaly.
pernah dengar?



besar sungguh dugaan nya untuk ibu-ibu yang terpaksa menggugurkan kandungan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan ni. mesti ALLAH sayang sangat dekat mereka-mereka yang terpilih ni kan. subhanallah.



cakap pasal dugaan ni, buat aku teringat dekat satu patient yang aku handle masa aku oncall labour room kelmarin. patient aku ni tengah mengandung anak ketiga, baru 36weeks. tapi kami induce dia sebab masalah tekanan darah tinggi yang melampau. baby dia pun kecik je, dalam 2kilo sebab dah terbantut pembesaran disebabkan tekanan darah yang tinggi dan tak terkawal.



dipendekkan cerita, lepas masuk satu ubat, jantung baby dah mula lemah. mungkin sebab baby dia kecik, so tak tahan stress kena induce. bila aku check pangkal rahim, baru je bukak 3-4cm macam tu. jantung baby pulak nampak tak pick up, pick up. aku inform pakar, pakar kata operate. nak dijadikan cerita, elok-elok aku nak prepare patient ni untuk csect, datang pulak satu kes lain yang baby dah berak dalam perut, maknanya air ketuban dia dah penuh dengan taik baby (Thick meconium stained liquor). kalau kes TMSL ni, memang dah kira emergency gila lah. so aku terpaksa lah proceed dengan csect untuk patient yang baru datang ni dulu. kalau tak, baby dia boleh meninggal dalam perut sebab taik dah masuk ke paru-paru (Meconium Aspirated Syndrome).



selesai dengan csect yang TMSL tu, terus doktor bius masukkan kes yang aku cerita awal-awal tadi. patient dah baring dah dekat atas operation table. doktor bius dah standby nak bagi bius dah, staff nurse pun dah ready-kan set untuk csect. aku pun dah mula nak meng-scrub, tiba-tiba aku macam dapat satu firasat, macam ada satu hunch,



tiba-tiba aku rasa tergerak hati nak.....



...


...


...


...




hah, korang rasa apa yang berlaku?



err, boleh tak aku tiba-tiba nak jadi seorang pengdengki sikit dan mintak kawan-kawan sekelian alam teka apa yang jadik lepas tu. seronok jugak nak tahu apa yang terlintas dekat dalam kepala kamu-kamu yang sungguh ber-geliga itu. bila lagi nak tayang bakat meneka. so let's have some fun. show me what you got. ewahh. *ada yang kena ni*
hehehehhee :D



alamak, jangan lah marah. siapa teka betul nanti saya belanja coklat. nyum, nyummm. bayangkan anda sedang me-mamam coklat. nyum, nyumm, nyummm lagik.



sorilah, bajet lari lah, tak dapat nak belanja beg sembonia dah. kui,kui,kui.



btw, for your info-, dalam sepanjang hidup aku, ini kali kedua benda macam ni terjadi. maksud aku, apa yang jadik lepas ayat dot, dot, dot aku tu. dan sesungguh-nya dalam hati aku, aku rasa ALLAH mesti sangat sayang dekat mereka-mereka yang dianugerahkan terjadinya miracle yang semacam ini.



jadi, kepada kawan-kawan sekelian,

cuba lah teka kalau berani!




*aku hadiahkan senyuman dari cik puan sebagai pendahuluan supaya korang tak marah sangat dekat aku.*



peace! :)




(cik puan mem besar yang cerdik dah boleh melangkah setapak tadi. lepas tu, dah tak berani nak proceed. hehehe)







15 comments:

  1. seronok pulak dengar citer doc nih...hmmm, nak check baby tu punya heartbeat kot :)dah normal balik...
    ntahler, banyak sgt kemungkinan...

    ReplyDelete
  2. adesss..nasib baik la si aina ni senyum..kalu tak,mau ku jerit dr sini,malasla teka2.nak tau gak! hehe.

    btw,apa jadi kat baby tu ek?lahir dgn selamat ke?sesungguhnya,pengalaman ko ni,mmg membuktikan betapa Allah meyayangi mereka2 insan terpilih kan.besar sungguh pengorbanan mereka.

    moga aku bersalin dgn jayanya.aminn..

    ReplyDelete
  3. hai misseja,
    mmg kita ada check jantung baby. tapi tu bukan saye yang buat. selalu staff nurse yang buat. so salah. hehehhe.

    ReplyDelete
  4. ash,
    bby tu mmg la selamat dilahirkan, tapi itu kesudahan cerita ni. yg aku nak korg teka ni, is the climax of the story, :PP

    jgn mare! hehe

    ReplyDelete
  5. ermmm..nis teka ..doc faryn tetiba tergerak nak cek bukaan serviks..tgk2 dah buka abis dan boleh normal deliver..betul tak??hehehehe....

    ReplyDelete
  6. hehehehe...selalu jadi slient reader...first comment nie...agaknya baby tu selamt dilahirkan secara normal....tu tak???

    salam perkenalan

    ReplyDelete
  7. tetiba tak jadi bedah la kot..sebab mak baby tu ada ghesa nak bersalin normal..hehehe..senyuman cik aina tu memang power la..sampai tak jadi nak marah dengan mama dia..tengah bes giler layan entri ni... ;P

    ReplyDelete
  8. faryn..kau ni buat surprise jek. jntg aku da dup dap dup dap bile smp part climax tu.patient tu dpt anak twin ke? klu btol kau kena blnja aku coklat, x kire!

    ReplyDelete
  9. ko gi check pangkal rahim dia semula, n then pangkal rahim dia dah terbuka (bukaan yg sesuai utk bersalin normal, aku x sure 5-6 cm kot. hihihii mcm ne lah nak bersalin kalu x tau bukaan ;D). Tp farynn aku sure itu kot jwpnnya,
    Then yg kau maksudkan dengki tu sbb ko kan x suka buat csect pd org yg bersalin normal, bila kau tgk bukaan dah ok, ko pun dgn gumbiiranya suruh patient tu meneran ls...hahahahaaaaaa, betul tak?! Then bby tu pun slamat.
    Sekian tekaan hamba...hihihiii

    ReplyDelete
  10. Salam farynn, aku nak teka gak lah :P
    Kau dengki means, kau cek pangkal rahim n lihat bukaan dah sesuai utknormal delivery (aku x sure bukaan yg sesuai 5-6cm kot)n then kau pun yipppiee patient tu bleh bersalin normal, ko kan tak suka patient yg x ada problem buat csect n kalu bleh suka patient give birth normal, betul tak? hihihihii..so itulah jawapannya, kau pun arahkan dat mother meneran lak nampak gayanya hehehhe, then the bby pun selamat dilahirkan..hepi ending...hihihihihih

    *psst sronok bc penulisan ko lah, mmg sentiasa nantikn updte dari ko- shikin johar*

    ReplyDelete
  11. agak2 tibe2 dokter g tengok kat bawah tu kot..pastu mcm dpt bersalin normal..i think that the baby is born via normal delivery..hehe..

    ReplyDelete
  12. ayayayai...ko try wat VE kot..then tgk da 8cm so boleh da nak bersalin normal kan..kan...heheeee~

    byk kemungkinan la doc...so aq dpt x cekelet nie?? heheeee

    ReplyDelete
  13. alahai... bzss ekk..
    i tot u dh nk bersara wajib dh dunia blog, hihihi..
    takpe darls, i still jenguk ur page..
    haah, tingin gak nk taw psl pe leh de komplikasi gitu ekkk..? pemakanan r else?
    huhuhu, ni yg wat i takot nk pegnen agi ni..

    ReplyDelete
  14. aku teka jugak la.. baby tu dapat kuar normal..hehe

    ReplyDelete
  15. hehe..aku pon teka patient tu dpt bersalin normal..=D

    nway, sedey baca story psl termination of pregnancy tuh..baru 18 weeks bby tu..aku harap bby aku ni sihat walafiat hendaknye.tk sbr tungu nxt month utk details scan..nk tgk sihat tk die..kan aku still risau gara2 ciken pox aku dulu

    p/s: Sory gi Melaka tk contact ko..program padat tk smpat nk calling2..insyaAllah nxt time kite jumpe k..=D

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...