passer by since 1st feb 2010

Saturday, October 23, 2010

dokter pun manusia jugak.

"A man of courage is also full of faith."
- Marcus Tullius Cicero



assalamualaikum, hai semua.



aku tengah oncall gynae ni.
sementara menunggu patient yang di-refer daripada emergency department ni datang untuk aku review, aku nak menyempat lah membebel mengadu nasib sekejap.



entah apekehal hati aku macam sedikit terusik malam ni. especially lepas terbaca komen-komen segala manusia yang mengomel, mengutuk, mengata, dan melepas geram dekat dokter-dokter yang bekerja dekat government hospital.



macam-macam yang mereka label dekat government dokter. aduh pedihnya. kalau dah kata government dokter, sudah semestinya si goverment dokter, puan dokter faryn pun terasa hati jugak.



pernah ke korang imagine perasaan bekerja sebagai seorang dokter ni?
tahu ke korang apa perasaan nya bila despite of semua nasihat yang diberi, pesakit masih berdegil tak nak ikut?
korang pernah ke rasa fed up mengutip sisa-sisa patient yang follow-up dengan private hosp/swasta yang dah tak dapat nak di-manage-kan lepas tu lepas tangan dekat goverment hospital?
pernah ke rasa kerja FOR FREE?
tahu ke korang apa perasaan nya bila pesakit blame korang atas something yang obviously dorang sendiri punya fault?
pernah ke korang kena marah dengan patient sebab tunggu lama untuk operate padahal kami tengah busy bertungkus lumus dengan kes-kes major yang sudah di ambang maut?
pernah ke korang kesian dekat dokter yang tak sempat makan minum, tak tidur for 48hours straight sebab sibuk attend patient?
pernah ke korang rasa apa perasaan nya masih terpaksa bekerja walaupun tak sihat sebab tak cukup dokter?
pernah ke korang imagine macam mana perasaan nak deliver bad news dekat relative patient?
pernah ke korang rasa patah hati bila tengok patient meninggal walaupun korang tak kenal pun siapa patient tu?



haihs. aku letih lah.
serius, kecik hati weh.
aku yang pilih pekerjaan ni. it's a burden i have to carry myself. for the rest of my life.
tapi takpe, aku niatkan sebagai satu ibadah.



and having said all that,
aku rasa lebih baik lah aku diam sekarang.





24 comments:

  1. i love the way u are dr.faryn..
    tapi adakah ini disebabkan link itu?
    im sorry dr.. suya pun ngeluh jugak.. tp serius suya pun tak tahu nk kata ape la kan.. tu cam waiting 4 ur opinion :)
    smile dr.. hug n kiss for baby aina

    ReplyDelete
  2. thanks dear :)
    i love the way i am too, tapi kdg-kdg rasa depressed jugak. it comes with the job lah. macam occupational hazard. huhu.

    ReplyDelete
  3. kakitangan kerajaan akan selamanya dikutuk, tapi kadang2 perangai satu dua pegawai yang x best ni yang akan efek semua.

    ReplyDelete
  4. sedihnya dgr..sabo k faryn..

    mmg manusia ni lumrahnya tak kan memahami pekerjaan satu sama lain.apa pekerjaan sekalipun.tapi masing2 tau,memerlukan antara satu sama lain.

    but of all professions,docs la menuntut pengorbanan yang tinggi..da la blaja pun plg lamakan..hehe.

    btw,my frens,sebaya kita gak la..die keje kat KK.emm..quite relax.ontime balik.tp,tak pe..sok ko da abes contract,laki bini bukak klinik sendiri je..hehe.

    ReplyDelete
  5. nadh,
    itu yang aku tak faham kadang-kadang. mengutuk berkoyan-koyan, tapi TETAP jugak harapkan servis dari kakitangan kerajaan. serius, hipokrit.

    ReplyDelete
  6. ash,
    thanks for ur kind words. aku ni memang ada masa boleh jadik extra emotional. huhu. letih lah kadang-kadang bila nak try satisfy-kan semua orang sampai diri sendiri merana. fuhh, dugaan.

    ReplyDelete
  7. hi doc faryn! im ur new reader. got ur link fr blog yg u bg ur opinion on pre eclampsia tu.
    act im a med stud and i totally got u! mmg sangat kesian dekat doc govt. kerja sangat terok but patient memang xakan faham kite punya. i baru in my 3rd year, cant imagine myself working in 2 years time.

    ReplyDelete
  8. salam akak,takut nye jd doctorrrr.mencabar nye kalau jumpa patients macam tu.huhu.anyway,sy still stdent medic..bnyak boleh belajar ur blog.;)

    ReplyDelete
  9. hai fiona :)
    hai neerna :)

    salam kenal. do not worry so much okey. if i can survive this, u guys are definitely will ;) kuatkan semangat ok. jangan mengalah sebelum berjuang. ewahhs. hehehe.

    ReplyDelete
  10. hye doctor faryn.saya sebenarnya silent reader for your blog tapi bila doctor post kan entry ini yang memang saya sendiri pun terasa juga sebab saya adalah bakal doktor kerajaan dalam 3 tahun lg,insya-allah.

    dan saya pun terfikir mampu ke saya berdiri teguh,berperasaan kental untuk menegakkan semua keadilan tersebut?untuk menerangkan kepada mereka apa yang sebenarnya berlaku walaupun mereka sendiri pun tak pernah memahami.and congrats sebab doc masih kuat lagi untuk berjuang.tuhan akan balas semua penat lelah kita tu.saya harap saya akan jadi useful doctor bukan useless doctor.thank you :)

    ReplyDelete
  11. alamak, sorry dr faryn kalau perbuatan saya menampal di entry lepas buat dr kecil hati.

    kadang2 gaya penulisan org lain2. kita anggap je dlm hati tak seburuk penulisan. dalam hati lebih baik.

    i think i better be silent reader back and only blog hopping rather than menampal2 di sana sini =D

    ReplyDelete
  12. hai zira,

    salam kenal :)
    bila fikir-fikir balik, alhamdulillah jugak diberi rezeki pekerjaan dokter ni. sekurang-kurang nya dapat lah meng-top-up pahala diri yang tak seberapa ni. kalau nak ikut amal ibadat, memang lah seciput. insya ALLAH saye akan try tabah dan keep going strong :)


    all the best to u okeh!

    ReplyDelete
  13. hai anoneemus,

    hehh, i really dont know what to say. mungkin sebab semalam tengah oncall. busy pulak tu, itu yang emotional terlebih. selalu nya dah immune dah :)

    betul cakap awak, dalam hati memang selalu nya tak seburuk penulisan. alah, kalau ikutkan tak buruk pun penulisan-nya, saya yang extra mengada.

    mintak maaf ehh semua!

    ReplyDelete
  14. aiyoo..ape kes nih..wlupon aku bukan sorang dokter..but still memahami psaan ko..ade patient yg mmg spesis main luah psaan jek tnpa pikir psaan org lain esp dokter tu sndiri..nway, ko merujuk pd patient yg aku kate wife rakan kerja aku tu ker..ntah..gaya penulisan die mmg selamba sket kot..sbb tu aku pon jadik silent reader die jek, tk pernah nk komen2 kat entry die pon..heheh

    nway, sabar byk2 k..bukan sume org kutuk dokter kjaan..in fact, sume dokter yg ade pon rasenye start dr jadik dokter kjaan gak kan..so jgn kecik2 ati lagi k..=)

    ReplyDelete
  15. lily,
    hehhe. thanks. aku memang selalu bersabar :)

    ReplyDelete
  16. salam doc..jalan2 blog doc ari ni..hehe..

    erm..aritu kita bace 1 blog akak tu yg husband die medical doc jugak..then, apa yg kita fikir pasal doktor, bila seorg2 doktor tu mampu membantu memulihkan kesihatan seseorg muslimin/mah, makanya pabila muslimin/mah tu mampu menunaikan ibadah kembali kepada Allah, maka besar pahala org yg menolong muslimin/mah tu..


    kalau bukan islam pun,membantu sesama insan..x gitu doc?hehe

    jgn kecik2 ati lg tau..

    org x dok tempat doc, so diorg bleh kate sesedap hati je, x fikir ape2...pernah dgr jugak org kata,jadik doktor ni byk bermain emosi..pernah sekali tertengok doktor menangis sbb patient dia meninggal..patient tu bdk skolah yg eksiden..


    mulia tu jadik doktor...tahniah..=)

    ReplyDelete
  17. dr, sy bekas pekerja swasta, kini pekerja semi-gov. dulu sbg pekerja swasta dan even skrg pun, sy dan family boleh ke hosp swasta (in fact my company panel hospitals are those under the kpj group), tapi pilihan kami dulu dan skrg, tetap hosp kjaan. hosp kjaan adalah terbaeeeek!!! Allah saja yg dpt mbalas jasa dan keikhlasan doctors, nurses dan semua petugas hosp kjaan. :)
    - 2 births @ hukm

    ReplyDelete
  18. hai zie,
    salam kenal :)

    sejuk hati baca apa yang awak tulis. terus meruap-ruap semangat saye. thanks!

    ReplyDelete
  19. hai anoneemus,

    salam kenal :)
    frankly speaking, in a way memang hospital kerajaan is wayyy better than private. it's just that we are short of staff, so masa menunggu, masa nak jumpa dokter semua jadi ter-delay. dan patient tersangat lah ramai. kami treat patient ikut priority.

    tapi ramai yang tak faham. itu yang sedih bila kena kutuk. padahal, it's not even our fault. kitorg ni mangsa keadaan sebenarnya. huhu.

    ReplyDelete
  20. sabar yer kawan...aq tgk doc keje gomen kesian, teruk kena on call yg sgt bz, kena incident reporting..x berbaloi dgn gaji n claims diorang..mmg penyebabnye sbb doc x cukup..sabar k...

    ReplyDelete
  21. salam..

    i'm one of ur silent reader..emm, sy pon tak paham org yg suka complaint pasal service hosp gov ni..kadang2 kesian tgk doktor & nurse..penat melayan kerenah patient..sy ade join parental fanpage kat fb..yg tak bestnyer bile ade yg membebel2 service di klinik kesihatan gov lmbt laa, nurse buat keje sambil lewa laa..camner nak ckp ye???..tidakkah diorg ni pikir berapa ramai patient yg nurse & doktor ni kena entertain setiap hari...we already know yg gov hosp ni smmgnyer ramai patient..klu berkemampuan, why not terus refer ke private hosp..choice sudah ade, so the choice is yours..hehe..

    note : gov servant ni berkhidmat utk rakyat..klu dah rakyat, agak2 berapa ramai tu...huhu

    ReplyDelete
  22. don't despair and never loose hope..Cause Allah is always by ur side..InsyaAllah...

    *Maher Zain nyanyi utk doc..hehehe..

    ReplyDelete
  23. faryn,

    bukan doc sorang je kena mcm tu, klu dah kktgn kerajaan, sume kena kutuk. kerana nila setitik rosak susu sebelanga. tapi bidang ko ni melibatkan nyawa, org2 tersayang, mesti la lebih emosi dan menganggap doctor tu seperti tuhan yg boleh menyelamatkan nyawa insan2 tersayang mereka. :-) sabar je la..

    ReplyDelete
  24. be strong faryn, abaikan je kata2 org luar tu.. bila sakit carik u jugak..i as gomen staff pun terasa jugak, bila sikit2 nk kutuk gomen staff, expecially bab bonus...buat pe nk dengki kalau org lain dpt rezeki lebih kan..pelik btul...

    i mmg hargai profession doktor nih..that why bila sakit yg major + bersalin je, mmg i akan ke gov hospital..ubat dia lg berkesan dr swasta punya..

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...