passer by since 1st feb 2010

Tuesday, March 13, 2012

18SX : Jangan sampai malam pertama jadi malam purnama!




Problems are not stop signs, they are guidelines.



assalamualaikum, hai semua :)


ber-belogging di sebelah cik puan curly fries yang tengah kusyuk mengulangkaji pelajaran dengan menggunakan iphone mama. huhu. memang sakan lah kerja aku duk berebut iphone dengan cik puan. dan of course lah cik puan yang selalunya menang. huhu lagik. maybe i should probably buy her an ipad 2. almaklumlah, kata dah turun harga kan. (kedekut tak hidung masin) HAHA. tapi berbaloi ke? baik tunggu ipad 3 ek. hemmm. nanti lah fikir ;)


anyway, berita gembira untuk hari ini ialah, patient puji dokter faryn sudah semakin slim. kui,kui,kui. so dokter faryn seperti yang sedia maklum, sengih sampai ke langit lah. aku memang pantang bila kena puji (especially bab kurus), memang muka dah ala-ala dapat duit jatuh dari langit. sila imagine. HAHHA.


aku actually nak cerita pasal satu kejadian masa aku oncall the other day. sebenarnya, semalam lagi nak cerita. tapi sebab dah pengsan letih tidur mati tak sedarkan diri, aku terus terlupa. ni la baru ada semangat nak bergosip balik. dokter faryn bab gosip memang laju. hehhe.


ehh, tiba-tiba cik puan cakap,

"mama, aina penat lah. nak tido laa."

dan terus letak iphone sebelah bantal, dan pokpok bantal, dan terus tarik selimut. ewahhh, sungguh macam big girl baby mama. terkasima sekejap dokter faryn. :)


okay, okay. sambung cerita.


my oncall the other day was not that bad actually. aku buat satu cser, aku tengok kes-kes miscarriage. dan kalau ikutkan oncall aku hari tu memang takde lah memenatkan sangat. i had a good night sleep pun. hehe. tapi tiba-tiba, dah di saat-saat penghujung oncall time aku tu, aku dikejutkan dengan satu panggilan telefon.


"hello, morning Dr. F. i'm Dr. A calling from ED (emergency dept). sorry to disturb u. i want to refer this case, 26years old lady, came in with post coital (after sex) bleeding. used 3 pads fully soaked and still bleeding."


nasib baik aku dah cukup tidur, kalau tak mesti aku dah stress dapat kes macam ni pagi-pagi. dahlah lagik satu jam je nak habis waktu oncall aku. so aku redhakan je lah. aku terima kes tu.


nak dijadikan cerita, adik cantik manis ni baru je nikah tak sampai 24jam weh. masya ALLAH inai pun masih merah menyala beb dekat tangan ngan kaki dia. mak aihhhh, nak tergelak pun ada aku. tapi of course, dalam hati je lah. sungguh lah tidak patut kalau aku terbahak-bahak dekat situ kan. HAAHHA. yang aku punya staff nurse semua dah potpetpotpet dekat belakang tabir. mengumpat tak hengat punya. huhu. 


tapi yelah weh, mana kau tak potpet geng oi. tak sampai 24jam nikah, dah 'toot' dengan jayanya. kalau uneventful takpe jugak. ini sampai koyak rabak kawan tu. aduhai. nak ketawa tak sampai hati. tak di-padanmuka-kan, macam tak professional pulak. kesian pun ada. ya ALLAH, sabar lah sikit wahai lelaki!! aku memang terus terasa nak bagi kaunseling dekat husband dia. tapi kang kata aku over pulak, sebab dorang dah halal pun kan. but still? jangan lah disalahgunakan ke'halal'an tu. hah, kan dah keluar bahasa istana aku.


perempuan-perempuan yang masih suci, masih berdara, memang berbeza dengan yang sudah ditebuk tupai. tak kira lah tupai halal/haram. sangat berbeza okay. sebab tu, even dokter pun boleh bezakan mana yang still virgin, mana yang dah tak virgin. mana yang kena rape. mana yang kata kena rape, tapi sebenarnya rela. so please respect the virgin ones. jangan lah main redah sahaja sang lelaki oi. kepada mereka yang masih virgin semasa berkahwin, mesti faham apa yang aku maksudkan. it takes time. and it needs patience. bukan nye maksud asal malam pertama (first night), kau kena terus confirm berjaya. betul tak kawan-kawan sekelian (yang dah kahwin)?


untuk adik tadi tu, memang aku kena repair luka-luka hasil asramadana (kononnya) tu dekat dewan bedah. yelah kalau dah sampai ber-beku-beku darah keluar, takkan nak main jahit sambil lewa dekat kamar bersalin. tak pasal je wehh pengantin baru kena masuk dewan bedah. malu nya subhanallah, mereka je yang tau. aku pun naik segan nak explain dekat relative. tak pasal jugak, orang datang rumah nak tengok pengantin, kena pulak pergi hospital. apa cerita tu? dah heboh sekampung. serius, haru. huhu. malu beb. yang kes adik ni pulak, kenduri belah lelaki belum buat pun lagi weh. hemm, seingat aku, masa aku kahwin dulu, dah jadik macam pantang larang untuk tidak boleh bersama sampai majlis kedua-dua pihak selesai. kononnya nak menjaga seri pengantin. tapi aku tengok dorang ada yang main redah je. hehehhe. entah lah.



 


so kesimpulannya. aku rasa lelaki yang main peranan penting. kena bersabar. kena berhemah. dan kena berlembut. perempuan ni sangat fragile ok. if you know what i mean. macam adik tadi ni, mau nya aku rasa dia fobia nak buat hubungan bersama dengan laki dia lepas ni. take it slow okay, jangan sampai perempuan jadi takut. jadi fobia. 


ni ada pulak yang perempuan-perempuan baca entri dokter faryn terus jadi takut nak kahwin. takut nak ber-malam pertama. HAHHHA. evil gila gelak aku. kui,kui,kui.


takde lah, dont worry. when the time comes, you will know it. and then you will understand what i mean. kepada yang sudah berkahwin, dokter faryn hanya mampu berkata, "kan??kann??"
hehehhe.



 


okay beb, ingat pesanan dokter faryn okay :)


ciao!     


 
*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*


27 comments:

  1. follow here.. nice blog
    salam perkenalan dari Afiq

    hit afiq here
    http://afiqyassin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hahahah! aduyai nak tergelak pun ada..gila ganas arrrr hubby dia tu sampai rabak toot wife dia.kompem fobia dah nak 'bersama; :P

    heheh, tiba2 aku terimagine BFF aku yg baru kawen tu cemana.hahaha.larikkkkk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. aku rasa nak kawen ni memang kena ada persediaan mental dan fizikal. kena baca buku dulu ke at least.

      baru lah betul2 sedia. tak redah aje. hehhe.

      Delete
  3. Haha! Gelojoh betul na? Kan dah malu. Kesian pengantin perempuan. Hihi. Tapi kan Faryn event2 ngeri berkaitan jahit menjahit ni memang boleh memfobiakan orang. Pas bersalin after more than a year kot baru berani nak berasmaradana. Before that memang macam kartun 102 ways to escape. Haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh lamanya pantangggg! respek, respek. hehehhe.


      biasenye kalau bersalin normal, by 2weeks dah sembuh dah luka :) so by rite, after pantang terus dah boleh. ewahh. hahahha.

      Delete
  4. Wee. . Takutbya. Sian adik tu.. Apalah rakus benar lakinya. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe. ntahnya. aku rasa dia tak sabar and terus attempt byk kali tu, huhuh.

      Delete
  5. MasyaAllah..

    kita baca pun seram.. malu pun iyer jugak.. camner nak menjawab tu? hrmm.. so, kena la berpantang kedua2nya.. harpa jd pengajaran pd mereka dan bakal2 pengantin juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya ALLAH dijadikan pengajaran. itu lah sebenarnya tujuan entri ni. bukan untuk mengaibkan mana-mana pihak.

      Delete
  6. gulp..terus rase takut n mcm kesakitan amat jeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu perlu persediaan mental dan fizikal. ilmu mesti cukup, baru boleh kawen! hehehe

      Delete
  7. Replies
    1. tapi adik tu relax je. cover malu kut :)

      Delete
  8. Farynn..nk tny. Darah yg keluar tu actually darah dr mana.uterus tercedera ke? Smp kena pki pad.mcm period la plak. Biasa klu 1st time cume darah titik2 je kn.Ke cume koyak kt bhgn luar? Interested nk tau ni. Tktnye klu ada infection.dahla kt bhgn sulit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biase kalau untuk yang virgin and first time sexual intercourse, memang akan pendarahan sikit. kira macam trauma to the vaginal wall.

      pendarahan bergantung kepada how severe the trauma is. means, kalau luka teruk, berdarah banyak lah.

      sebab tu by right memang kena gentle, and not by force. sebab vagina kan boleh mengembang (voluntarily) kalau kita relax.


      tapi dlm kes-kes utk org yang dah beranak pinak, dah banyak kali ada sexual intercourse, sepatutnya dah takde pendarahan. kalau ada, dan kerap terjadi, kena refer gynae. takut ada infection, or worst uncerlying cancer cervix whatsoever.


      :)

      Delete
  9. Salam perkenalan...suker byk blog ni...byk info menarik...n story ni bgus untuk kiter semua...jgn terlalu taksub wpun dh halal...'benda' tu kn nk pakai lama...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kena educate kaum lelaki ni betul-betul, baru dorang tau persedian nak berumah-tangga. ewahh. hehhe

      Delete
  10. hahaha....nice entry n info...salam perkenalan, follo dah blog nih...:)

    ReplyDelete
  11. hehe :)mesti cantik girl tu kan.. hahahaha

    ReplyDelete
  12. heheheh.. mesti cantik girl tu kan.. hahahha :) hope aku xde la camtu.. :) peringatan diri sendiri..

    ReplyDelete
  13. aduh..mcm aku lak terasa sakitnye..sian kt bdk pompuan tu kan..mesti rasa malu sgt xtau muka nk ltk mana..mesti lps ni dia fobia gile nk bersama...

    ReplyDelete
  14. Salam kenal & salam ukhwah

    seram plak baca N3 ni... i yg dah 5 yahun jd is3 ni pun jd takut.. hehee
    walau apa pun sepatutnya sang suami kn la main peranan n bersabar kan?

    ReplyDelete
  15. Assalam..
    Salam perkenalan dr saya.. Sakiinah..sy dari Melaka..best pulak jumpa blog Dr ni...so pas ni tiap2 hari nak baca blog u la Dr...

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...