passer by since 1st feb 2010

Wednesday, March 27, 2013

Azalea : nikmat spontaneous labour :)







assalamualaikum, hai semua :)


hallu, hallu kawan-kawan sekelian alam yang merindui bebelan dokter faryn (err, ada ke?) takpe, aku anggap je ada. HAHAH. nak jugakkk tuuuu. kuikuikui. aku bukan apa, kehidupan berpantang-larang lepas bersalin kali kedua ni berbeza sikit dengan yang masa lepas beranak-kan cik puan curly fries.


kenapa?? ohh, yang kali ini sangat mencabar ok.


okay, mencabar dari segi apa. emmm, nak share ke ek? rasa macam sedikit sengal segan nak cerita sebenarnya beb. sebab it was totally my fault. dan mungkin ujian dari ALLAH yang nak bagi peluang untuk aku bertafakur, ber-istighfar dan mungkin jugak untuk menghapus dosa-dosa lampau. wahh, ayat dokter faryn tak boleh blah. but that was the truth. at least, that was how i felt. wallahualam.


first of all, boleh lah nak dikatakan sepanjang mengandung kan cik puan the second, or cik puan muda (bak kata ASH) aku takde lah nak kata pregnancy aku bermasalah. except for the bleeding during the first trimester. itu pun takdelah lama sangat. sangat distressing but i was okay.


cuma part yang paling scary was, bila cik puan muda tak nak keluar-keluar daripada perut mama sampai lah ke hari due date. fuhh. too comfortable kut duduk dalam perut mama. ALLAH je yang tau macam mana perasaan aku yang cuak, nervous, suspen, takut dan yang seangkatan dengan nya la. masa tu lah baru tahu, betapa penantian tu satu penyiksaan (selain daripada zaman-zaman berjauhan dengan syg) hehehhe.


aku bukan apa, aku tak nak kena induce. itu je. hehehhhe. sebab induction bukannya without risk kan. boleh lah nak baca balik bebelan dokter faryn pasal induction of labour dekat SINI. siang malam beb aku doa biar aku spontaneous labour. takutnya ya ALLAHmasa nak memikirkan nak buat decision untuk induce if aku still tak deliver 7days after my due date. serammmmm!


dahlah masa around 39wks+ aku suruh member aku check VE, akupunye pangkal rahim masih tutup (os closed). pastu siap member aku cakap,


"eh kau punya os ni tak macam orang dah pernah beranak."


ahhhhhh sudah!! lagi lah aku gerun dengar. apa kes ni? kalau aku ada pakai "parapat" bagai ke lain lah ek. hahahahahha. okey, tu lawak sahaja ye :P


anyway, sejak dari first VE tu, aku pun meng-aplikasi lah semua cara yang konon-kononnya nak cepatkan aku bersalin.


*aku ajak syg pergi Melaka Wonderland. ko bayangkan mak buyung 39wk+ pergi bersuka suki di taman tema air. memang semua orang ala-ala panik je muka bila tengok aku. yang makcik-makcik siap jeling-jeling manja lagi. aku siap main gelungsur air tu lagi ok. sampai kena tahan dengan adik yang jaga kat situ. dan dengan selamba aku cakap; "takpe dik. saya dokter. jangan risau." punya lah gigih dokter faryn nak berusaha meng-developkan sakit kontraksi bersalin. dan memang aku takkan lupa lah muka adik tu tengok aku menggelungsurkan diri aku dengan jaya nya tu. 


*lepas tu, aku memaksimumkan "bercinta". baca balik macam mana "bercinta" boleh tolong aku dekat SINI. mula-mula syg memang on-the-go je lah kan. dah lah ibu mengandung ni *sexxxaayyy* okey. hikhikhik. tapi sebab dah maksimum tahap melampau, tak boleh lah jugak kan. sampai syg cakap, " eh ini dah tahap paksa rela dah ni". HAHAHHAHAHHA errrr, awkward..kesian syg :P


tapi memang takda maknanya. sebab aku still maintain takde pape. panik, dan semakin panik bila sampai due date still nothing. even geng-geng bunting seangkatan yang lagi lambat due dari aku pun dah selamat deliver baby-baby comels. lagi lah aku panik. tapi seperti biasa, dokter faryn berlagak cool lah of course. dalam hati ALLAH je yang tau.


masa due date 25hb FEB, check VE lagi.


BARU BUKAK SATU CM!!!! terus aku tekad suruh member aku buat VE every other day ngan tolong sweep and stretch (S&S) sikit pangkal rahim aku. ni kira one of the method utk kasi gesa salin jugak. tapi tak selesa sikit lah. sebab kena godek-godek sikit cervix tu bagi dia bukak. dahlah aku ni phobia VE hahaha. tapi ku gagahi jua. ecehh. kadang-kadang lepas "bercinta" mintak syg tolong VE and S&S jugak. okey, nampak macam luc*h tapi sila baca dengan berhemah okey. :D


dipendekkan cerita, berkat kesabaran, doa ke hadrat Ilahi, dan jari-jemari member-member meng-VE dan tidak lupa percintaan dengan syg yang maha hebat, aku diberikan nikmat spontaneous labour pada 4hb MAC :D 


dan...


dan....


dan...


...



...



...



....



...



....



.........



.........................



......................................


dan, dan kisah seterusnya akan bersambung di next entri okey. heeeeee, dokter faryn nak kena melayan kerenah cik puan-cik puan kesayangan saya ni. ada banyaaaaaakkk lagi cerita nak share dengan korang-korang. tapi kena tunggu ek :)


my sleeping beauties :)


in shaa ALLAH saya janji ada masa saya update lagi. wah, ayat skema. HAHHA.


i see u when i see u ok. tata :)


**oh btw, yang pasal kesengalan aku, pasal my fault, pasal ujian dari ALLAH tu belum ter-cerita lagi ok. ni baru mukadimah. macam tak biasa dengan perangai dokter faryn. kuikuikui.**


 

*If you're looking for Premium Beautiful corset & interested to learn about the business opportunity with Premium Beautiful, Do contact me and book your appointments today! 012-7002164*



14 comments:

  1. Buat suspen je ko ni. Banyak tul episod2 nya. Tp ko mmg nampak cool gila mase tunggu hari. Pandai cover eh. Aku yg antara geng geng bunting seangkatan plak gelabah macam nak beranak anak sulong plak. Nak bercinta kena tahan wad plak. Last2 relakan jugak jari jemari member2 ko s&s eod. Haha.. Anyway, Mcm mana perasaan di VE & di conduct oleh member sendiri ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cool kan aku? hahahha. patient-patient pun terkejut bila aku cakap aku dah due sbb aku macam rilek je. dalam hati takde sape yang tau wehhh. hahahah.

      perasaan di-VE dan di-conduct oleh member sendiri kena tunggu lah next entri. hahahah :P

      Delete
  2. aaaa.. lambatnya ko nak cite. hehe..

    ReplyDelete
  3. ahakss....faryn..pls update cpt...
    but aku soka dgn statement ko 'percintaan dengan syg yang maha hebat'....

    =)

    teringat time aku dolu....pehhh......

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhhahh. itu lah pasal. aku memang terasa macamdera suami pulak. kuikuikui.

      ok, ok, nanti aku update :)

      Delete
  4. Haha..chumel la cara ko bercerita =p waalllaaaaa.....ngehee,
    tak leh bayangkan.tersenyum2 aku ni haaa..

    ok next........

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita memang comel, sebab tukang cerita nya tak comel. hahaha

      Delete
  5. ahahahhahaha gelak guling2 aku baca entry ko lalings! hari2 di VE laki sendiri tu tak bole blah :P agagaggaa.cepat sambunggg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah desperado gila. tu yang sampai laki sendiri ve. hahha.

      Delete
    2. salam.. saya suka sgt dgn blog dr faryn nmpk ikhlas utk kongsi ilmu dan pengalaman..pls keeep blogging dr! sharing is caring :)))))

      Delete
    3. hehehe ni semua bekalan di hari tua ecehhh.. utk anak2 tengok n baca jugak :)

      Delete
  6. apa yg telah ko lakukan? ko membuat kerja berat2 ke? sedar diri dah tua... hahahaha.. peringatan utk diri sendiri juga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe. kena tunggu next entry la baru tau :P

      Delete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...