passer by since 1st feb 2010

Thursday, October 16, 2014

Aku Seorang Doktor.




Happiness is a conscious choice, not an antomatic response.


Assalamualaikum, hai semua :)


Aku Seorang doktor. Pergh. Title bukan main. Terus teringat zaman-zaman sekolah rendah dekat SKKM. Kena buat karangan bahasa melayu. Dokterfaryn hebat okey bab-bab mengarang ni. Kalau suruh buat Surat Cinta lagi terer tau. HAHAHA. Ohhhhh gelak eh. Korang pun sama je kan dua kali lima sepuluh. Hehehhe.


Aku tengah bekerja sebenarnya. Yes, I'm still working. Masih lagi menjalankan tanggungjawab sebagai seorang dokter, dan akan meneruskan perjuangan, insya ALLAH. Cuma orang kata, kita beralih angin lah pulak. Baru lah tak kepam gitu. Betul tak ;)


bismillahirrahmanirrahim...


To be honest, I've been thinking about quitting my job at Hosp Melaka (KKM) for a very loooooooonnggggggg period already. hence, the silence (kut). Thinking, and thinking, that's the only thing I've done for quite sometime ago. I never thought I'd quit for real. Never really had the guts to do so back then. but somehow it happened. Okey, dah kenapa kau ni tiba-tiba nak speaking mat saleh bagai ni?? Hahahahahha. Geli geleman tekak gua. Eh tapi kan kadang tu cakap omputih ni macam lagi senang nak menggambarkan apa yang terbuku tersurat di dalam sanubari ni. :) kann? Kannn?? Well, haha. Ada jugak yang terbelit lidah ni. *oh my english!*


ok.ok. So when i finally decided to quit, I was thrilled. Bukan sebab apa. Tapi sebab I've got so many things on my mind. Macam-macam plan ada. I was thinking about doing something else outside of medical world. Maybe open up new business. Online business ke. Enroll myself into a sewing/baking class ke. Ohh myyyy, I love baking tau sebenarnya. I just never had the time and i've got zero skills. Work from home. Fuh, best gila kut. Even plan dengan Bibik pun ada okey. Kitorg konon-nya nak commercialized-kan "Ikan Bilis Tempe Goreng" Bibik yang super lazat tu. HAHAHA. Nanti lah, satu hari mungkin aku nak buat entry pasal Ikan Bilis super yumm Bibik aku ni. Dah cukup. Jangan nak terliurrr sangat :P


Lama gile kut penin-penin kepala fikir. Dengan ramai yang cakap sayang lah, rugi lah. Nanti jadi tu la, jadi ni la. Well, orang lain boleh cakap apa je. But yang rasa and tahu is me. Aku sendiri. I know myself. Aku tau berat mana yang aku boleh pikul. And for how long. Even ada seorang ni, my senior colleague, whom I respect so much, siap slow talk dengan syg (hubby) suruh syg pujuk aku jangan quit. Sebab dia cakap, I got the skills and I could handle stress superbly well. Huh. Hebatnye aku ek. Sampai orang boleh cakap macam tu. Pathetic nye my life. Enough is enough. 


Takpe itu dulu. Aku yang dulu bukan nya yang sekarrrraaaanggg. :) ecehhh.
Padahal aku masih Seorang doktor. Belum bertukar menjadi superwoman lagik. Terima lah seadanya *wink* 


Okey, sempena hari ini, 16/10/2014. Merangkap sebulan aku mem-blah kan diri dari O&G Melaka, aku nak war-war kan lah yang aku sekarang kerja dekat sini.






Ingat tak my mom yang jelitawan, dokter jamaliah. Yep, aku kerja dengan my mom. Hehehehhe. Yang ini memang tak masuk dalam plan. Tak terjangkau dek akal. At least, not until next year. Kan aku kata yang macam-macam hal jadik, so ketetapan Nya dah macam ni, aku tak menyesal pun. I'm living my life to the fullest gitu. Lagi pun kalau bukan anak sendiri yang tolong sambung legacy mak ayah, siapa lagi kan? Aku Akan betul kan niat, tawakkal lillahi ta'ala. everything will be okey. Insya ALLAH. Mungkin ini jalan terbaik untuk balas balik jasa mak ayah aku. 


Korang-Korang doakan dan terus doakan okey.


eh tapi. mak aku a.k.a dokter jamaliah belum pencen lagi tau. gigih lagi. kagum betul aku dengan my mom. mak mak kite ni memang hebat-hebat belaka kan. *pelukcium sikit*


So far, I'm happy. Cuma rindu lah dekat syg yang jauh di mata dekat di hati. Syg still in Jasin hospital. Emm until when? We will see. Hehe. Ada lah hikmahnya berjauhan ni, bila jumpa tu rindu-rinduan dia tu hebat sikit. Kuikuikui. Cuma kesian dekat cik puans dua orang tu. Haihs. takpe, takpe. percaya lah, kita hanya merancang, ALLAh yang menentukan. dan sesungguhnya ALLAH itu sebaik-baik perancang :)



dah nak balik keje. muka pun dah berminyak. lipstick dah luntur. kuikuikui.



Nanti aku gosip lagi. Pasal experience kerja doktor klinik ni. As a general practitioner (GP). Siapa sangka ek?
As long as I'm happy, I'm okey weeeeeeeeeeee :)




written @ 1730hrs.


11 comments:

  1. Oooo akhirnya baru tahu cite sbnrnya. Duk gikir gak eh takkan berenti mcm tu je kan.mesti ada plan lain bla bla bla. Tapi tu lah tungguuuuu...dok mesti citer nanti.

    Mcm hany pun baru je resign ramai jugak la yg kata psl rugi lah sayanglah bkn senang nk cari keje blablabla...tapi dah husband suruh berenti,maka lagiii lah hany suka. Takpe ada hikmah nya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Ada plan, tapi plan lain. Hehehe. Tapi bila parents dah mintak tolong, kita keredhaan :) Ada lah hikmahnya kan

      Delete
  2. Wah.. Lps ni malu2 kcg la kite nk g klnk jamaliah dr faryn plak cek. Haha.. Jadual ko siang ke mlm. Hihi.. Good luck.. Gilir2 dgn dr jamaliah ke ko kt blk sblh. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Aku Rilek je. Takde Hal check mememberr kuikui.

      Delete
  3. betul la kata su tu, malu2 nak pegi klinik jamaliah dah sebab dr faryn yg check..kikikiiii
    aq nak pasang iucd, sebelum ni buat ngn mak ko, malu la kalau ko yg buat faryn.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Kalau malu kena request jumpe dokter jamaliah la. Korang dua org aku kecualikan dari jumpa aku kuikuikui. Korang sikit pt aku kena tengok hehehhe.

      Delete
  4. oklah tu kerja ngan mak ko..betul tu apa2 yg kita plan, Allah jugak yg tetapkan..bertabah lah dulu duduk berjauhan kan nnti later2 insyaAllah dipermudahkan..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Feedback pun so far ok. Betul jugak bila fikir-fikir. Doakan semua smooth eh. Aminnnn

      Delete
  5. sis! lama sy x drop by kat blog sis--baru tahu sis doktor O&G,

    sis nak tanyaaaaaaaaa...lau czer kan, atleast berapa lama masa nak diambil untuk pregnant semula
    :-) :-) :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biase kalau dekat patient kita nasihatkan gap kan at least 1 and half years. Means, inter delivery period tu Lebih Kurang 18months. Tarikh bersalin yang dulu dengan jangka bersalin utk next pregnancy Lebih Kurang 18months. Hopefully this info will help :)

      Delete
  6. whoaaaaaaaaaa farynn ko dah kat kluang keee? ehehhee good good.Nanti bole aku datang bebila..ekekekkekee :P

    Congrats sahabat, hijrah yang baik tu :) hubby jauh ye..takpe u can cope nanti.slow slow.Indeed, Absense make heart grow fonder :)

    ReplyDelete

Thanks for reading. come again!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...